Po zobaczeniu filmu pt. Sekret szukałem czegoś mniej oderwanego od współczesnych zawirowań otaczającego Nas świata. I w ten sposób trafiłem na film Irańskiego komika , reżysera i aktora Kheiron’a „Wśród chwastów”. Jest to film , który potrafi zaskoczyć. Opowieść momentami drastyczna, jednak z ogromnym ładunkiem optymizmu i nadziei. Już sam tytuł daje podpowiedzi , które wyostrzają się w trakcie oglądania tego filmu. Historia arabskiego chłopca, który potrafi po traumatycznych przeżyciach zbudować nową jakość w swoim życiu. Historia równie pogmatwana francuskiej zakonnicy, której drogi często przekraczają zaklęte kręgi… Film powodujący, że wielu Francuzów uwierzyło w możliwość współistnienia wielu kultur obok siebie. Czy to zakończyło się sukcesem dla samych Francuzów ? Obraz filmowy odbiega od realiów, które spotykamy w wieczornych dziennikach. Pojawia się pytanie czy, jeżeli jeden taki chłopiec znalazł swoje miejsce, to operacja miała sens ? Nie mnie na nie odpowiadać, film daje ciepło, wiarę w jutro mimo bardzo niesprzyjających wydarzeń. W filmie możemy zobaczyć Catherine Deneuve wielką diwę europejskiego kina. Kobietę, która udowadnia , że wiek podkreśla tylko zalety kobiecego wyglądu. Polecając gorąco film, zwracam uwagę na ilość wątków, na które zwraca uwagę przybysz z Iranu, bo jego spojrzenie na Naszą kulturę wyłuskuje z niej te elementy, których my sami możemy nie zauważać.